2011. november 24., csütörtök

Mit tudsz a mézről?


Tudod-e? hogy a méz szárazanyagának 85-95%-át kitevő cukrok többsége egyszerű cukor? Főleg gyümölcs- és szőlőcukor. Ezenkívül 8-10 féle egyéb szénhidrát található a mézfajtákban (pl.: szaharóz, maltóz, izomaltóz, melezitóz, trehalóz, genciobióz, laminarbióz, aligoszaharidok, mézdextrinek, keményítők).
A képen jól látszik, hogy az igazi akácméz a közhiedelemmel ellentétben,
nem aranysárga, hanem  inkább zöldes beütésű, halvány sárga. 


Tudod-e? hogy a mézben sokféle enzim működik? Ilyenek: invertáz, diasztáz, kataláz, glükozoxidáz, peroxidáz, redukáz.


Tudod-e? hogy a glükozoxidáz enzim tevékenysége nyomán keletkezett hidrogénperoxid biztosítja a méz antibakteriális hatását?


Tudod-e? hogy a mézben található szerves savak segítik az emésztést? (Ezek: hangyasav, ecetsav, glukonsav, propionsav, piroszolosav, benzonsav.)


Tudod-e? hogy a mézben 100-nál többféle aromaanyag fordul elő? Az aroma, az illat és az íz a nektárt termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira változatos.


Tudod-e? hogy a méz milyen gazdag ásványi anyagokban? Található benne vas, réz, kén, foszfor, kálium, nátrium, mangán, kalcium, szilícium, magnézium, klór, cink.
A napraforgó- és vegyes virágméz színe aranysárga.


Tudod-e? hogy a mézben vitaminok is vannak? Előfordulásuk mértéke erősen függ a méz pollentartalmától.


Tudod-e? hogy a mézben aminosavak is előfordultak? Igaz, hogy csak 1 - 1,5%-ot tesznek ki, de sokféleségük (18 féle) miatt mégsem hagyhatók figyelmen kívül. Legjelentősebb közülük a prolin és a fenilalanin.


Tudja-e? hogy a méz színanyagai is befolyásolják az emberi egészséget? A flavonoidok biztosítják
a propolisz és a sárga virágzó gyógynövények (pl. körömvirág) sokoldalú fiziológiai hatását. A karotin jelentőssége ugyancsak elismert.


Tudod-e? hogy a méznek még több fiziológiailag aktív anyaga van, amelyek miatt sokoldalúan hatásos az egészség megóvása, sőt visszanyerése tekintetében.


Tudod-e? hogy a méz 18-19%-os víztartalma kizárólag a növények sejtjein többszörösen átszűrt talajvíz?


Tudod-e? hogy a méz minden tulajdonságát és minden fajtamáz összetételét még ma sem ismerjük.De amit már biztosan tudunk, azt ismerd meg Te is.


Tudod-e? hogy a virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki?


Tudod-e? hogy a méhek átalakító tevékenységükhöz használt enzim hatására a mézben baktériumellenes anyag keletkezik?


Tudod-e? hogy amíg a mézet vízzel fel nem hígítják, erjedésnek sem indulhat? Ezért szükséges a mézbor és a mézecet készítéséhez hígítani a mézet;
A színbeli eltérés jól <balra napraforgó, jobbra akácméz> látható.
Vásárlásnál erre ügyelj!


Tudod-e? hogy a kristályosodó méznek a kémiai tulajdonságai semmit sem változnak? A halmazállapot változása csupán fizikai jelenség;


Tudod-e? hogy az ikrás méz apró szemcsézettségével jobban tisztítja a garatot és a torkot, mint a folyékony? Fertőtlenítő hatása mellett fizikailag is tisztít;


Tudod-e? hogy a kristályos méz bármikor ismét folyékonnyá tehető? Vízfürdőben addig tartsuk
a kristályos mézet legfeljebb 40 Celsius-fokon, amíg teljesen meg nem olvad;


Forrás: oldalasmagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése