2011. november 23., szerda

Advent -avagy népszokások, amire nem emlékszünk már...


Advent (az idén: november 27.) a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje, ami négy hétig tart. 
Régebben a keresztények szigorú böjtöt tartottak, napfelkelte előtt aranymisékre jártak. Egészen vízkeresztig tiltották a zajos népi ünnepélyeket, lakodalmakat.
Divat lett  az adventi koszorú készítése a XIX.században, de a hagyomány gyökerei a pogány korra nyúlnak vissza. Örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. A kelta hitvilág szerint ez ugyanis a fény, az újjászületés ünnepe.
Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a piros és arany, azaz a karácsonyi ünnepkör színeivel  díszített  koszorú, advent négy hetét jelképező gyertyával.Külön, az ajtóra erősített gyertya nélküli koszorú pedig a szíves vendéglátást reprezentálja. 
Ebben az időszakban vannak más jeles napok is, mégpedig:


December 6. Miklós, azaz mikulás ünnepe. E napon a jó gyerekek szépen kitisztított cipőjükbe ajándékot, a „rosszak” pedig krampuszt és virgácsot kapnak.


December 13 Luca napja. A Gergely–féle naptárreform előtt az év legsötétebb napja volt. A magyar néphagyományban a legtöbb babona, hiedelem, varázslás e naphoz kötődik E nap boszorkányűzésre, jóslásra kiváló. Pl. fokhagymát tettek az ablakra, hogy elkerüljék a rontást. Vagy, eldugták a söprűket, hogy el ne repüljenek a boszorkányok. Bizonyos dologtiltás is volt, pl. mosni és varrni nem volt szabad e napon.
A kisfiúk Lucázni jártak a házakhoz, szalmára térdepelve mondták el tréfás jókívánságaikat. A lányok pedig 12 gombócot főztek, egy-egy férfinevet rejtettek beléjük, és amelyik először feljött, az a férfi  lett a férjük. 
Ekkor kezdték faragni a Luca székét is, minden nap egy-egy művelettel előbb jártak, szent estére készültek el vele, és az éjféli misére, már magukkal vitték, ha ráálltak, meglátták a boszorkányt.
A karácsony éjszaka varázslatát mindannyian ismerjük, bár, manapság az ajándékozás rendkívül fontos motívuma lett, mégis a karácsonyi éj misztikuma, békéje nem múlik el. Ekkor minden elcsendesedik, ha szerencsénk van, még hó is esik, hogy az ünnep még teljesebbé váljon.


Ezen az estén ősi pogánykori szokás szerint a férfiak házról, házra járva köszöntötték a háziakat, bőséget 
kívánva, termékenység varázsló rigmusokkal kísérve. 
A másik szokás a Betlehemezés, mely paraszti hagyomány, azaz pásztorjáték több szereplővel. („Három királyok”, dramatikus játék, amelynek része  a háziak köszöntése, a születéstörténet elmondása, eljátszása, és az adománygyűjtés volt.)


Így kívánunk mindenkinek kellemes készülődést az ünnepekre!


Forrás: oldalasmagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése