2012. november 20., kedd

Szőrnyű..., de megoldjuk így is!


Manapság, mint véleményem szerint oly sokan, egyre többet gondolkodom azon, hogy a szakmai szervezetek mit tesznek, vagy nem tesznek a szakmáért. Na, senkit nem szeretnék megítélni, ezt rábízom az olvasóink józan ítélőképességére. Ezért egy közelmúltban történt levélváltást osztok most meg, mely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével zajlott. Akiknek egyébként a válaszukat megköszöntem, de kommentálni nem szerettem volna azt, mivel nem áll szándékomban a „gyűlöletkeltés”, viszont megdöbbentő volt elkönyvelni, hogy nem tudnak időt szakítani a szakmai munkára, mely arról szólt volna, hogy saját álláspontjukat képviseljék bizonyos kérdésekben, így a vendéglátóiparban egyfajta változást indítsunk útjára. 

Íme a levelem egy részlete, hogy mi az amit szerettem volna tőlük, vagy mi az ami egy szakmai szövetségnek „nem fér bele az idejébe”:

„…Szeretném, ha a Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesülettel, mint a klasztermenedzsmentet ellátó szervezettel, együttműködési megállapodás keretében egy szorosabb kapcsolatot tudnánk kialakítani az Ön cégével/szervezetével is, ezért csatlakoznának a Nemzeti Egység Klaszterhez (NEK), mert az Önök álláspontja/véleménye is fontos számunkra. Így szeretnénk, ha ez is megjelenne egy-egy kérdéskörben.
Mely klaszter létrejöttének célja, a vendéglátóipar, és a hazai termelők problémáinak orvoslása, helyzetbe hozása. A hazai termékek piacának segítése, egészségesebbé tétele, így azok éttermekbe és a kereskedelmi egységekbe való bejuttatatása, bel és külföldön egyaránt…..”


A levél egyébként szólt arról is, hogy saját feltételeink szerint kívánjuk az együttműködést tenni, mely a szakmaiságon kívül, minden mást nélkülöz. 


Íme a válaszuk:

"Tisztelt Elnök Úr!

Köszönöm megkeresésüket, de Szövetségünk sokirányú kötelezettsége, elfoglaltsága miatt nem tudunk élni ajánlatukkal.
Üdvözlettel  
…………..
főtitkár"


Az én válaszom a következő volt:

„Tisztelt …………. úr/ MSZÉSZ!

Köszönettel vettem válaszukat, ugyanakkor sajnálatosnak érzem azt látni/fogadni, melyet talán, ha nem kommentálok, akkor teszem jól...
Viszont itt hívnom fel a figyelmét, hogy jelen levelezést nyilvánosságra hozom (annak megváltoztatása nélkül), mert a Klaszter így főként létjogosultságáról tehet tanúbizonyságot.

Munkájukhoz sok sikert kívánva!  

Asztalos István”

Mindez nem szegi kedvünk, hiszen nem a szakmai szervezetek jelenléte a döntő ebben a kérdésben, és egy percig sem gondoltuk, hogy egyszerű lesz céljaink megvalósítása... 

Archívumunkban a következő képeket találtam a fent nevezett szervezetről, mely a 2012-es Hoventa kiállításon készült:




Gondoltam beszúrok ide egy másik levelet is, mely éppen egy nappal előbb érkezett. Mást nem is mondanék, csak annyit, hogy szerencsére még vannak különbségek... 


2012. november 19-én érkezett:

"Szia István!

Szívesen jelentkezem, csatlakozom kezdeményezésedhez.Jelenleg nem látom értelmét, de Te majd meggyőzöl arról hogy van.
Ha úgy érzed, hogy bármelyik társadalmi szervezetnek van véleményt érvényesítő szerepe manapság akkor Te találkoztál a mesebeli rőzsét cipelő banyával akit anyókának szólítottál és megdumált hogy higgy a mesékben ( a találkozás történetének van egy pikánsabb verziója is de azt nem írom le).
Ez a valós kép csak a direkt információk alapján alakult ki bennem. :-)
Ennek ellenére ha Te hiszel benne és tényleg van bármi csekély esély arra hogy jobbító szándékkal tegyünk valamit, ám legyen!
Személyedre való tekintettel csatlakozom hozzád és ajánlom fel dolgos kezeimet.

Baráti üdvözlettel: Z..."




Íme a válasz: 

Szia Z...!

Válaszodat örömmel fogadtam, légy üdvözölve a klubban... :)

Ugyanakkor szeretnék rá reagálni:
1- Ha nem látod értelmét, akkor már van, mivel képzeld el, hány ember, kolléga lehet ebben a helyzetben és ezzel értük is akarok dolgozni... (ráadásul ezt alapproblémának látom, menni is fog a cikk róla... )

2- Igen én úgy érzem, hogy van társadalmi szervezetnek véleményt érvényesítő képessége. Elég, ha megnézed a szakmai szervezetek munkáját, akik finoman szólva is érdektelenek, csak saját problémáikkal, érdekeikkel vannak elfoglalva. Ezzel a társadalom, szakmai szervezetekről alkotott véleményét formálják, az igaz, hogy negatív irányba... Ugyanakkor itt hívom fel a figyelmed pl. a GHP kidolgozásának menetére, ahol a Kortárs Egyesület részéről voltam jelen, és valóban eljutott a jogszabályalkotásig, a jogalkotók rábólintottak, így be is lett vezetve az. De, most felkértek a transz-zsírsavakkal kapcsolatosan is, hogy segítsük a munkát... Tehát a jogszabályalkotásba valóban lehet keresnivalónk... Sőt, minél nagyobbá válunk, annál inkább tudunk majd előrehaladni, lobbyzni...

3- Anyókával nem találkoztam :D, így nem is tudott meggyőzni, hogy higgyek a mesékben... az igaz, hogy nem minden fenékig tejföl, ezt elismerem, de legalább tudjuk, hogy mivel szemben kell felvennünk a harcot...

4- Én valóban hiszek benne, azért, mert tudom, hogy, amennyiben “mögém áltok”, úgy tudunk egy iszonyatosan erős szervezetet létrehozni, amivel napról-napra könnyebbé fog válni az érvényesülés.  Aminek sokkal jobban hiszek, az-az, ha mindenki a tudását/kapcsolatait összeadja, akkor az egy megállíthatatlan platformá gyúrható.

5- Köszönöm a megtisztelő bizalmadat, hogy rám való tekintettel csatlakozol a klaszterhez, bízom benne, hogy nem okozok csalódást. Mindenesetre jól esett!


Remélem nem hagytam ki semmit... Hamarosan jelentkezem, és folytatjuk a beszélgetést... Addig is, ha van felmerülő kérdésed, szívesen megválaszolom, ha tudom.

ÜDV!

AI


A levelet azért osztottam meg, mert véleményem szerint a szakma döntő többsége magára ismerhet benne, mégpedig a hitetlenség, csalódottság, kilátástalanság terén. Mint, ahogyan a levélben is válaszoltam, bízom benne, hogy nem okozom majd csalódást senkinek, aki annak ellenére csatlakozik hozzánk, hogy "nem látja jelenleg értelmét", főként bizonyos okok, "direkt információk" miatt... :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése