2011. december 5., hétfő

Nemsokára karácsony!

A Karácsony közeledtével egyre többet gondolunk arra, hogy mivel kedveskedjünk vendégeinknek, hiszen ilyenkor van a legtöbb céges-, évzáró-, vagy családi összejövetel. Ekkor kerülnek legjobban előtérbe az evés mellett, a hagyományok, vagy a népszokások is . 



Ilyenkor, ha csak nézelődőként is, de mindenki részesévé válik az ünnepi hangulatnak, mivel szinte már nem lehet úgy kimenni az utcára, hogy pl. a forralt bor, vagy a sült gesztenye illata ne köszönjön ránk. Azonban 24-én minden bezárul, ilyenkor még az is, aki egyébként nem vezet háztartást, rákényszerül arra, hogy gondoskodjon saját családjáról, vagy arról a néhány napról, amikor az éttermek zárva vannak. És ez így szép! 
A Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület két recepttel szeretne hozzájárulni ehhez a szép ünnephez. 



Karácsonykor készítjük a legtöbb halászlét, és mákos gubát, azonban mégsem ennek a receptjét osztjuk meg Önökkel, mivel vannak nekünk más értékes alapanyagaink is, mint pl. a kacsa és a bárány. 



Kacsamájas-gesztenyés töltelékkel töltött sült kacsa sütőtökös gerslivel, aszalt szilvás pecsenyelével.

Az előkészített kacsákat a következő töltelékkel töltjük meg a bőre alatt. :
A kacsamájat apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a petrezselyem zöldjét szintén.
Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a májat. Sózzuk megszórjuk őrölt fekete borssal és majorannával. Mikor kihűlt, hozzáadjuk az áztatott kenyeret, tojást, gesztenye masszát, kevés tejszínt és az apróra vágott petrezselymet. A hús és a bőre közé töltjük. Belül majorannás sóval bedörzsöljük, kívül csak sózzuk!

A tepsibe tegyünk kevés olajat. Majd cikkekre vágott vöröshagymát, almát, gerezd fokhagymát. Ezen a zöldség ágyon süssük meg a kacsát. ( a zöldség ágy lesz később a mártás alapja! )

A gerslit futtassuk meg apróra vágott vöröshagymán. Sózzuk, majd vízzel pároljuk készre.

Mikor elkészült adjuk hozzá az apró kockára vágott sütőtököt. Forraljuk pár percig és fedjük le. Ez alatt a sütőtök kockák is megpárolódnak.

Mártás:
Kevés olajon futtassuk meg a paradicsom pürét, majd adjuk hozzá a kacsa alól a zöldség ágyat. Forraljuk bele a száraz vörösbort. Mikor felforrt botmixer segítségével pépesítsük.
Szitán átszűrjük és hozzáadjuk az aszalt szilvát. Késhegynyi őrölt fahéjjal ízesítsük. 




Báránycsülök hagymás-narancsos tökraguval

A báránycsülköt előző nap dörzsöljük be a következő keverékkel: olaj, zúzott fokhagyma, durva színes bors, apróra vágott rozmaring. A csülköket egyesével tekerjük be folpack-kal és hagyjuk pihenni egy éjszakát, hűtőben.

Másnap.

A tepsibe tegyünk olajat, nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát, egész fokhagyma gerezdeket, felezett narancsot melyről a fehér részű héját is levágtuk ( a fehér részétől lesz keserű az étel ! ), fehérbort és a báránycsülköket. ( folpack nélkül )
Alufóliával lefedve pároljuk. Mikor megpuhult fólia nélkül süssük, hogy megpiruljon. Eközben hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt és együtt süssük készre.

A tepsiben visszamaradt zöldség ágy lesz a ragu. Külön tálaljunk még hozzá cikkekre vágott sült burgonyát.



A recept Kiss Krisztián Chef úr tollából származik! Köszönjük!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése