2011. december 5., hétfő

A munkabér, mint trükk

Hányan jártunk már úgy, hogy nem, vagy nem annyival fizettek ki, mint amiben megállapodtunk? Szerintem mindenki tisztában van a fogalommal, amit a munkaadók (sok esetben "a vendéglátástól távol álló személyek") hoztak létre. (persze tisztelet a ritka kivételnek) Azok akik mindenhez értenek, legyen szó főzésről, vagy szervezésről, de igazából akármiről, ők biztosan tudják a "tutit". Csak azt nem, hogy egy étterem működése az alkalmazottakon áll, vagy bukik. 




Hány példa volt már a múltban, mikor következésképpen átjáróházzá alakult át az előtte jó hírnévvel rendelkező üzlet, ezáltal pedig elveszítette a hírnevét, mégpedig mert a tisztességes munkavállalók távol maradtak attól. Tudjuk, munkaerő mindig van, de azért azt ne felejtsük el, hogy nem biztos, hogy az tisztességes is egyben. 





Értem én, hogy, ha a munkavállalók érdekében  senki nem szólal, és szólalt fel a közelmúltban sem, akkor meg mi az amin csodálkozunk?! Persze, hogy megtehetik, hogy sokszor a milliós bevétel mellé még némi könnyen megszerezhető "extraprofitot" termeljenek, hiszen ezért csak a becsületüket kell latba dobni. Az pedig tudjuk nem probléma. Mégis én azt gondolom, hogy ez ellen, az ilyen kifizetetlen fizetések ügyében végre igazából tenni kell, mégpedig azért, nehogy a munkavállalók ezt érdektelenséggel, beletörődéssel éljék meg. 




Igenis meg kell teremtsük az érdekképviseletet, olyat aki érdemben is képes tenni a jelen esetben újra, sajnos egyre gyakrabban előforduló átverések ellen. 
Ehhez kérjük a segítségeteket, mégpedig, hogy minél nagyobb létszámban tudjunk ezek ellen tenni.



Azt pedig mindenképpen javaslom, hogy fizetési problémák esetében mindenki kérdezzen rá az illetékesnél, hivatkozzon a megállapodásra, mert így fog majd kiderülni, hogy mi alapján döntötte el a "hős vezér", hogy visszatart a fizetésből, vagy, "csak egészen véletlenül, elszámolta magát"?
Ha pedig megbizonyosodtunk, hogy nem valami véletlen folytán, félreértés áldozataivá váltunk, akkor jelenleg egy utat választhatunk, mégpedig mehetünk a munkaügyi bíróságra, ahol is, nehezen tudjuk ugyan bizonyítani saját igazunkat, de mindenképpen megéri, mivel általában a munkavállalónak adnak igazat.
Bízom benne, hogy összefogással létre tudunk hozni egy komoly érdekképviseletet, ahol valóban, még akár szankcionálni is lehet majd, az ilyen, és ehhez hasonló becstelen trükköket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése