2013. október 7., hétfő

Nébih: útmutató a vendéglátás és az étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához

Több éves előkészítés után foghatják végre kezükbe a vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a jó higiéniai gyakorlat útmutatóját.

"A Nébih életében nagy nap ez a mai - Nemes Imre, a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese. - A most tízezer példányban elkészített kiadvány ugyanis egy eddig példátlan mértékű szakmai együttműködés eredményeképpen jött létre, és szilárd alapja lehet annak a stratégiának, amely évtizedes távlatban határozza meg az élelmiszerbiztonság feladatait.


Zoltai Anna, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vendéglátás és étkeztetés-felügyeleti osztályvezetője, a munkacsoport irányítója kiemelte, hogy a négy év alatt, kéthetes gyakorisággal tartott munkacsoport üléseken gyakran vérre menő viták során formálódott ki az a végleges anyag, amely valamennyi részt vevő szervezet álláspontját és érdekeit képviseli. A vendéglátás civil szervezetei a kezdeti érdektelenség után fokozatosan kapcsolódtak be a sok esetben nehéz, sok esetben kellemesnek mondható munkába.

"Hatalmas siker, hogy olyan szervezetek is részt vettek egymás mellett a végleges forma megtalálásában, akik egyébként nincsenek egymással diplomáciai kapcsolatban - tette hozzá Zoltai Anna. - Remélem, hogy a felhasználók olyan szeretettel forgatják majd, amilyen szeretettel a munkacsoport készítette azt."



Az osztályvezető kiemelte, hogy a munka nem ért véget, ha a folyton fejlődő világban a gyakorlat túlhaladja a könyv megállapításait, készek módosítani azokat. Már megkezdődött a konyhák és éttermek tervezési ajánlásaival kapcsolatos munka és az allergén összetevők jelölésével kapcsolatos tudnivalók is kidolgozásra várnak.

A Vendég & Hotel Online kérdésére Zoltai Anna elmondta, hogy azok a konyhák, ahol az útmutatóban foglaltak szerint folyik a munka, nem kell tartsanak indokolatlan Nébih bírságoktól.

Józwiak Ákos, a Nébih Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóságának igazgatóhelyettese a közelmúltban elkészült élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáról szólva bemutatta annak strukturális felépítését és eszközeit, kiemelve a tudásmenedzsment és a hosszú távú érdekek figyelembe vételének fontosságát.



Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke üdvözölte, hogy a Nébih felismerte azt, hogy az adózót nem tönkretenni, hanem támogatni kell. Megfogalmazása szerint az útmutatóval "közös tudásból létrehozott védőháló készült a vendéglátás artistáinak".



A most tízezer példányban kinyomtatott kiadvány az érdeklődők számára díjtalanul letölthető a Nébih honlapjáról a következő linkre kattintással ingyenesen elérhető bárki számára!
GHP Letöltése >>>


Az Útmutatót készítő munkacsoport tagjai
  • Alpári György (VIMOSZ),
  • Asztalos István (KGKE),
  • Balázs Ildikó (OKSZ),
  • Dusnokiné Tóth Zsuzsanna (Bács megyei ÉBÁI),
  • Dr. Fehér Ágnes (OEK),
  • Grélingerné Káposzta Jolán (ÉLOSZ),
  • Gulyás Valéria (ÉLOSZ),
  • Herz György (MVI, MÉSZ),
  • Horváth Éva (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • †Kamocsai Gábor (ÉLOSZ),
  • Kollárszky Liza (ÁPB),
  • Kovács László (MVI) ,
  • Dr. Lizák Erzsébet (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • Mészáros László (NÉBIH ÉKI, ÉHT),
  • Molnár B. Tamás (MGE),
  • Nagy Tünde (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • Pataki János (Cukrász Ipartestület),
  • Dr. Pásztor Szabolcs (VM),
  • Pozsáné B. Julianna (ÉLOSZ),
  • Romvári Györgyi (VIMOSZ),
  • Ruiszné Nádas Judit (ÁPB),
  • Selmeczi László (Cukrász Ipartestület),
  • Soós Tamás (Magyar Élelmiszerbank Egyesület),
  • Schittler-Lehőcz Éva (NÉBIH ÉTbI, ÉHT),
  • Szabó István (MOSZ),
  • Szakály Attila (KISOSZ),
  • Szalayné Hogyor Andrea (ÉLOSZ),
  • Szeri Zoltán (KÖZSZÖV),
  • Tell Anikó (ÉLOSZ), Tóth Éva (OKSZ),
  • Trangóni Katalin (MOSZ),
  • Wolf András (ÉHT),
  • Zoltai Anna (NÉBIH ÉTbI, ÉHT)

További képek:










(forrás: Vendég&Hotel Online )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése